hamburger.menu

8 tips om de actieradius van je elektrische auto in de winter te vergroten

Heb je een elektrische auto? Dan heb je het misschien al gemerkt: in de winter rij je minder ver met een volledig opgeladen batterij. De reden? De lithium-ion-batterij in je wagen kan niet zo goed tegen de koude. De capaciteit kan met wel 30% afnemen.

Tips & Tricks
elektrische auto in de winter

Winter 1 - batterij 0

Stel: je elektrische wagen heeft een bereik van 500 kilometer. Bij koud weer kun je misschien maar 350 kilometer meer afleggen. Het ene model kan al beter met de koude om dan het andere model. We geven je 8 tips waarmee je de actieradius van je wagen ook in de winter zo hoog mogelijk houdt.

1. Kies voor een beschutte plek

Probeer je elektrische auto zo veel mogelijk binnen of onder een carport te zetten. Zo vermijd je dat je laadkabel tijdens het laden vast vriest. Kan dat niet? Houd dan je stekkeraansluiting droog. Is de aansluiting of je kabel toch bevroren? Ontdooi ze dan met een warmwaterkruik. Nooit met een emmer heet water of een haardroger.

2. Rij op winterbanden

We trappen een open deur in, maar zet altijd winterbanden onder je elektrische auto. Vanaf temperaturen onder de 7 graden hebben die meer grip op de weg. Voor je elektrische wagen betekent dat minder energieverlies, en dus langer rijden.

3. Verwarm je auto voor

De grootste energievreter in de winter? De verwarming van je wagen. Bij sommige elektrische auto’s kun je de wagen voorverwarmen terwijl hij nog aan het laden is. Met de app van je wagen kun je hem verwarmen wanneer je opstaat. Zo vertrek je met een volle batterij én een warme auto. Tijdens je rit gebruik je minder energie om je auto warm te houden.

4. Zet je stoelverwarming aan

Heb je elektrische stoelverwarming? Zet die dan maximaal en zet je autoverwarming op een lage stand (zo vermijd je het aandampen van de ruiten). De stoelverwarming gebruikt tot maar liefst 25% minder stroom dan de autoverwarming.

5. Schakel elektronica zo veel mogelijk uit

Hoe minder elektronica je wagen gebruikt, hoe langer je batterij meegaat. Laat je autoradio eens voor wat hij is en laad je smartphone alleen bij je thuis of op je werk op.

6. Neem een laadkabel mee

Zorg dat je in de winter altijd een laadkabel in je auto hebt. Wanneer je batterij sneller leeg raakt dan je dacht, kun je snel een laadpunt zoeken en je wagen opladen.

7. Gebruik je cruise control

Gebruik zo veel mogelijk je cruise control. Met een constante snelheid verbruik je minder energie.

8. Laat je gas langzaam los

Je elektrische auto wint energie terug als je het gaspedaal loslaat. Door het gaspedaal langzaam te lossen in plaats van te remmen om te vertragen, vergroot je de actieradius van je wagen.

Mobiliteit van de toekomst

SchadeNet is exclusief netwerkpartner van Moobi waarmee SchadeNet volop de elektrische kaart trekt. In 2020 worden alle vestigingen van SchadeNet uitgerust met laadinfrastructuur zodat de wagen na herstelling steeds vertrekkensklaar is. Alle info op www.moobi.eu

Alle SchadeNet-herstellers beschikken bovendien over een HEV 2-certificaat, een erkenning om te mogen werken aan (P)(H)EV’s, zodat de schade aan je elektrische auto en batterij steeds veilig hersteld wordt. Heb je kleine of grote schade? Kom dan langs bij een SchadeNet-hersteller in je buurt en laat je schade en batterij veilig herstellen.

Tips & Tricks