hamburger.menu

Hoe overleeft je autobatterij de winter?

Met een platte of defecte autobatterij eindigt je autorit nog voor die begint. Liever geen ellende? Ga aan de slag met de volgende tips. Zo geraak je zelfs bij bar winterweer altijd vlot weg.

Accu winter

1. Beschut tegen de koude

Lage wintertemperaturen doen de capaciteit en werking van een autobatterij of accu dalen. Parkeer daarom je wagen in een garage of op een beschutte plaats. Een thermisch deken over je wagen kan ook helpen.

2. Stroomverbruikers uit bij het starten

Bij heel koud weer heeft een autobatterij haar volledige capaciteit nodig om de motor te starten. Schakel daarom eerst alle stroomverbruikers uit. Denk aan ventilatie, airco, radio en ruitverwarming. Bij recente wagens gebeurt dat vaak automatisch en hoef je je daarover geen zorgen te maken.

TIP: Even kort de lichten aansteken vooraleer je start, doet een chemische reactie ontstaan die de batterij ‘opwarmt’.

3. Korte startpogingen

Lukt het niet onmiddellijk om de motor te starten? Blijf dan niet langdurig doorstarten, maar houd het bij korte startpogingen met een tussenpauze. Anders put je de batterij snel volledig uit en zal starten niet meer lukken. Druk ook de koppeling in. Zo draait de motor vlotter zodra hij op gang komt.

4. Startkabels brengen redding

Toch een platte autobatterij? Met een bereidwillige buur of vriend met een accu die het wel doet, kan je met startkabels toch nog vrij vlot op weg. Let erop dat de polen (+ en -) juist aangesloten zijn om kortsluiting te vermijden. Maak vervolgens een rit van zo’n 20 minuten om de batterij voldoende te laten bijladen. Let wel: startkabels zitten niet meer standaard bij een nieuwe wagen. Overweeg dus zeker de aankoop hiervan.

5. Geen korte ritten in de winter

Bij korte ritten wordt de autobatterij extra zwaar belast. Omdat er telkens opnieuw gestart moet worden en de verplaatsing maar kort duurt, krijgt de batterij niet de kans om voldoende bij te laden. Laat je wagen in de winter dus beter aan de kant voor een boodschap in de buurt en maak er een gezonde wandeling of fietstocht van.

6. Autobatterij aan de druppellader

Het lijkt misschien vreemd, maar een auto die een tijd stilstaat kan toch af te rekenen krijgen met een leeggelopen accu. Ook dan heb je natuurlijk een startprobleem. De oplossing is eenvoudig: staat je wagen voor een lange tijd stil? Koppel de batterij dan aan een druppellader. Die zorgt ervoor dat de accu geregeld een laadcyclus ondergaat en zo in topconditie blijft.

7. Tijdig vervangen

Een autobatterij gaat niet eeuwig mee en verliest geleidelijk zijn capaciteit. Dat is vooral lastig bij koud weer, omdat dan de volledige capaciteit van je accu nodig is om de koude motor te starten. Een autobatterij is gemiddeld zo’n 4 à 5 jaar in topconditie. Daarna wordt het tijd voor vernieuwing.

Op gladde wegen gebeuren er vaak meer ongevallen omdat automobilisten hun rijstijl onvoldoende aanpassen. Heb je kleine of grotere schade opgelopen? Kom langs bij een Carr&Repair-vestiging in je buurt.