hamburger.menu

Hoeveel kost de herstelling van autoschade?

Elke automobilist riskeert autoschade. Een kras is helaas snel opgelopen, het hoeft zelfs niet eens om een zwaar ongeval te gaan. De parking van de supermarkt is bijvoorbeeld een risicozone: elk parkeermanoeuvre kan fout aflopen, zelfs voor ervaren autobestuurders.

Hoeveel kost de herstelling van autoschade?

Een ongeval is snel gebeurd

Vermoeidheid, verstrooidheid, een ongelukkige samenloop van omstandigheden of gewoon brute pech, het kan allemaal aanleiding geven tot autoschade. Hoewel verschillende rijhulpsystemen zouden moeten voorkomen dat je autoschade oploopt, blijkt dat in de praktijk een heel andere realiteit te zijn.

Hoe uiteenlopend de aanleidingen en de geleden schade kunnen zijn, hoe sterk ook de factuur voor de herstelling van de opgelopen schade kan verschillen. Dat je de kostprijs voor een herstelling van de schade aan je auto wilt weten, is dan ook zeer terecht. Maar dat laat zich jammer genoeg niet vertalen in een duidelijk gestructureerd ‘menu’ zoals in een restaurant.

Onderzoek

In de praktijk moet elk schadegeval grondig onderzocht worden door een deskundige, zoals een carrossier van SchadeNet. Op het eerste zicht lijkt de herstelkost van een kras in het lakwerk of een afgereden spiegel vrij makkelijk te berekenen, maar toch is dat niet altijd even simpel.

De vormgeving van de moderne wagens is een van de factoren waarom jij die bepaalde wagen wilt kopen, maar voor de schadehersteller is het complexe verloop van het carrosserieoppervlak vaak een hele uitdaging. Loopt de kras horizontaal in een vlak of schuin over een welving of snijlijn van het koetswerkoppervlak? Beperkt de schade zich tot één of meerdere vlakken van het koetswerk? Is enkel de laklaag beschadigd of zit de kras diep in het metaal of aluminium? Dat zijn allemaal vragen waarmee de autoschadehersteller geconfronteerd wordt.

Veilig parkeren

Hetzelfde verhaal in geval van parkeerschade. Zo lijkt het vaak alsof enkel de voor- of achterbumper beschadigd is, maar bij veel moderne wagens zit er ook technologie in de bumper, zoals parkeersensoren of achteruitrijcamera’s. Bij een (lichte) aanrijding of parkeerschade kan hun werking verstoord of zelfs uitgeschakeld zijn. Het spreekt dan ook voor zich dat de herstelkosten sterk kunnen verschillen naargelang de beschadiging van de technische uitrusting.

Smart Repair

Maar er is ook geruststellend nieuws. De laatste jaren zijn de professionele autoschadeherstellers sterk geëvolueerd in hun manier van werken. Alle autoherstelbedrijven die aangesloten zijn bij SchadeNet, bepalen vanuit hun knowhow en ervaring voor elk schadegeval de meest efficiënte herstelmethode. Ze werken zonder uitzondering met de meest vooruitstrevende nieuwe hersteltechnieken, zoals ‘Smart Repair’. Bij Smart Repair ligt de nadruk op het herstellen van onderdelen naar de normen van de autoconstructeurs, in plaats van op vervanging. Echter is het soms noodzakelijk om een onderdeel te vervangen, en dat zorgt vaak voor een ander kostenplaatje. Een bijkomende moeilijkheid is de kleursamenstelling van de wagen en het aantal laklagen. Al die elementen spelen mee in een correcte prijsbepaling voor een herstelling. Maar elke hersteller die aangesloten is bij SchadeNet, maakt er een erezaak van om jouw wagen zo efficiënt en voordelig mogelijk te herstellen. Daar mag je zeker van zijn.

Tips & Tricks