hamburger.menu

Is je auto klaar voor de winter?

Een platte batterij, dichtgevroren sloten, gladde wegen … de winter brengt automobilisten vaak in de problemen. Maar het kan ook anders, mits een goede voorbereiding. Met deze 6 tips maak je je wagen ‘winterproof’.

Veiligheid
Auto winter

1. Monteer winterbanden

In België zijn winterbanden niet verplicht, maar toch zijn ze aan te raden in de wintermaanden. Door hun specifieke rubbersamenstelling en aangepaste profiel zorgen ze bij lage temperaturen voor een betere grip op een nat of glad wegdek.

TIP: Check de profieldiepte van je banden. Het wettelijke minimum is 1,6 mm, maar 2 à 3 mm is aangeraden om veilig te rijden in winterse omstandigheden.

2. Autobatterij in goede staat

Bij lage buitentemperaturen verlaagt de capaciteit van een batterij, terwijl ze net dan het volle vermogen moet kunnen leveren. Een autobatterij heeft een gemiddelde levensduur van 4 à 5 jaar. Vervang ze dus tijdig om startproblemen in de winter te vermijden.

TIP: Zet de lichten van je wagen even aan en uit voor je de motor start, zo warm je de autobatterij op.

3. Bescherm de voorruit

Door een scherm of een stuk karton op je voorruit te plaatsen, kan je sneller én veiliger vertrekken. Vergeet ook niet de koplampen, de zij- en achterruiten en de spiegels steeds ijs- en sneeuwvrij te maken. Dat is absoluut nodig om een goed zicht op het verkeer te houden én je vermijdt er een boete mee.

4. Houd een ijskrabber bij de hand

Aan een ijskrabber en een slotontdooier in de wagen heb je niet veel als je het portier niet open krijgt. Houd ze daarom bij de hand in huis. Zo kan je goed gewapend je wagen vertrekkensklaar maken.

5. Een beschutte plek

Zorg dat je wagen in de winter in een garage of op een beschutte plaats kan overnachten. Hij blijft dan sneeuw- en ijsvrij en de batterij lijdt minder onder de vrieskou.

TIP: Zet na het vertrek meteen de ventilatie (liefst de airco) aan, zo voorkom je dat de ruiten aandampen.

6. Antivriesmiddel in de koelvloeistof

Controleer regelmatig het niveau van de ruitenwisservloeistof en voeg er een antivriesmiddel aan toe. Een busje met extra vloeistof meenemen in de wagen is zeker aan te raden. In de winter reinig je immers vaker de ruiten om een goede zichtbaarheid te behouden. Ook belangrijk is dat er antivriesmiddel in het koelsysteem van de motor toegevoegd wordt om te voorkomen dat de koelvloeistof bevriest tijdens koude winternachten. Vul het bij indien nodig.

Loopt het toch mis? Kom langs bij een SchadeNet-vestiging in je buurt en laat je schade herstellen.

Veiligheid