hamburger.menu

Jouw veiligheid met een optimaal ADAS-systeem

De huidige wagens maken steeds meer gebruik van ‘Advanced Driver Assistance Systems’ (ADAS). Die systemen staan de bestuurder bij in gevaarlijke of kritieke situaties. Daarom is het belangrijk dat die technologie altijd optimaal werkt en na schade opnieuw wordt gekalibreerd.

ADAS

ADAS (of Advanced Driver Assistance Systems) is de verzamelnaam voor het sterk groeiende arsenaal aan gesofisticeerde rijhulp- en veiligheidssystemen in nieuwere wagens. Deze systemen helpen de bestuurder om comfortabeler en veiliger te rijden en zo ongevallen te vermijden. De technologieën maken intensief gebruik van camera’s, radars en sensoren die rondom de wagen zijn gepositioneerd en de wijde omgeving monitoren. Ze detecteren mogelijk gevaarlijke situaties, waardoor de auto en bestuurder tijdig kunnen reageren om een ongeval te voorkomen.

Weldra op elke wagen

Zoals het meestal gaat met nieuwe, geavanceerde technologieën, doken de ADAS-systemen eerst op bij de duurdere wagens uit het topsegment. Maar al snel werden ze gemeengoed. Vandaag vinden we dan ook verschillende ADAS-systemen in het hele gamma automerken. Bovendien zijn constructeurs vanaf 2022 verplicht om wagens in de EU standaard uit te rusten met ADAS-systemen.

Eén van de beter gekende is ongetwijfeld het ABS of antiblokkeer-remsysteem. Laten we nog een paar andere courante ADAS-systemen kort bekijken. Deze technologieën grijpen soms zelfstandig in en vormen zo de aanzet naar semi-autonoom én veiliger rijden.

- Rijstrookbewaking
Verschillende sensoren bepalen de positie van de wagen op de weg. Als de wagen de zijlijnen van de rijstrook dreigt te overschrijden, geeft het systeem een waarschuwing via een geluidssignaal of een trilling in het stuur en corrigeert het autonoom de koers van het voertuig.

- Dynamische snelheidsregeling
Op basis van de informatie over het vooroprijdende verkeer - verkregen door de camera’s en sensoren - zal dit systeem automatisch de snelheid opvoeren of verminderen. Zelfs de wagen tot complete stilstand brengen is mogelijk, om vervolgens terug te accelereren naar de eerder ingestelde snelheid.

- Noodremhulp
Met behulp van sensoren en camera’s schat dit systeem in wanneer een aanrijding zeer aannemelijk wordt. De technologie spant eerst de remmen aan en voert in een volgende fase autonoom een noodstop uit om een aanrijding te voorkomen.

Goede werking verzekerd

Al die sensoren, camera’s en radars zijn in en rond de wagen gemonteerd – in de bumpers, achter de grille, aan de achterkant, achter de voorruit – en zijn dus kwetsbaar bij een aanrijding. Wanneer die veiligheidssystemen beschadigd of ontregeld raken, werken ze niet meer correct en dat is een gevaarlijke situatie. ADAS-systemen vereisen bovendien een zeer precieze kalibratie zoals door de constructeur voorgeschreven.

Daarom is het cruciaal dat ADAS-systemen na een aanrijding of schade aan het koetswerk of de ruiten telkens opnieuw uiterst nauwkeurig ingesteld worden. Voor die kalibratie is de vakkennis van een specialist onontbeerlijk. Bij SchadeNet herstellen we niet alleen schade aan het koetswerk en de ruiten. We beschikken ook over de essentiële kennis en expertise op het vlak van ADAS-systemen. We werken met de juiste, professionele apparatuur en onze medewerkers hebben de gepaste opleidingen gevolgd om de ADAS-systemen van jouw wagen weer perfect te kalibreren. Dat is jouw garantie om weer veilig de weg op te rijden.

Veiligheid