hamburger.menu

Verre autoreis voor de boeg? Bereid je wagen voor!

Als je een verre autoreis plant, denk je aan eten, drinken, pauze nemen, afkoelen … toch? Wel, niet alleen jij, ook je wagen blijft best in topvorm gedurende de reis. Met een goede voorbereiding vermijd je problemen onderweg. Enkele tips!

Verre autoreis voor de boeg? Bereid je wagen voor!

1. Banden op punt

Erg belangrijk als je wagen zwaar geladen is: je bandenspanning controleren. De juiste bandenspanning voor je wagen vind je in je instructieboekje. Sowieso verhoog je best de spanning wanneer je meer lading dan gewoonlijk hebt. Check je banden wanneer ze koud zijn, dus niet vlak na een ritje.

Let daarnaast ook op de profieldiepte van je banden. Die moet minstens 1,6 mm zijn en voor een verre reis zelfs minstens 3 mm. Per 1.000 km verliest je band immers ca. 0,5 mm. Vergeet ook je reservewiel niet te controleren. Wagens zonder reservewiel hebben vaak een reparatiekit in de wagen, check de gebruiksaanwijzing al eens vooraf.

2. Airco OK?

Je wil niet smelten onderweg, dus verkoeling in de zomerhitte is wel gewenst. Begin alvast met de deuren eventjes wagenwijd open te zetten voor je vertrekt.

Onderweg kan je natuurlijk de airco opzetten maar zorg er dan voor dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet te groot is. Dat is slecht voor je gezondheid en het vraagt veel energie van je wagen. Laat je airco best voor vertrek nakijken in de garage, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

3. Voldoende vloeistof

Denk aan water voor jezelf én vloeistoffen voor je auto. Voor je vertrekt, controleer je beter of het niveau van de koelvloeistof, de remvloeistof en de olie in orde is. Neem altijd een busje olie mee.

4. Handschoenenkastje

Schenk even aandacht aan je handschoenenkastje. Hierin moeten namelijk heel wat nuttige zaken zitten: je documenten, zoals wagen- en/of reisverzekeringen, een EHBO-kitje (verband, ontsmettingsmiddel, schaartje, pleisters …), fluohesjes en alcoholtesters. Bekijk in dit handige lijstje wat verplicht is in de verschillende Europese landen.

5. Ramen tiptop

Voorzie je wagen van voldoende ruitensproeiervloeistof en check voor vertrek elk raam op barstjes. Dergelijke mankementen werk je best vooraf weg om problemen op reis te vermijden.

6. Slim laden

Je koffer perfect inladen: het is een kunst. Leg de zware spullen onderaan en de zaken die je tijdens de rit misschien nodig hebt bovenaan. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk kan bewegen. Laat ook niets scherps of zwaar op de hoedenplank liggen. Dat is gevaarlijk als je bruusk moet remmen.

7. Neem een pauze

Om aandachtig te blijven tijdens een lange rit strek je best regelmatig de benen. Ook je auto heeft rust nodig. Dan kan de motor even afkoelen. Maak daarom elke 2 uur een tussenstop. Ook rustig en zuinig rijden helpt trouwens om oververhitting van de motor tegen te gaan.

Alles gecheckt? Dan kan je met een gerust hart op reis vertrekken. En loopt er toch iets mis? Reken dan op SchadeNet voor de herstelling.

Tips & Tricks