hamburger.menu

Winterbanden: do's-and-don'ts

De discussie over winterbanden … Je kent het wel. Volgens sommigen kan je niet zonder op koude dagen. Anderen vinden ze nutteloos in onze zachte winters. Carr&Repair geeft een antwoord op veelgestelde vragen. Oordeel zelf of de aankoop voor jou de moeite loont!

Winterbanden

Wat doen winterbanden?

Zomerbanden worden harder bij lagere temperaturen. Dan hebben ze een kleiner raakoppervlak en verliezen ze wat grip. Winterbanden bestaan uit een zachter rubber en hebben een ander profiel. Zij presteren daardoor iets beter wanneer het kouder dan 7°C is.

Concreet heeft dit vooral impact op de remafstand op sneeuw en ijs. Bovendien slip je met winterbanden minder snel.

Minder ongevallen dus?

Ja en nee. Onderzoek door het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid toont aan dat er in winterse omstandigheden effectief minder ongevallen met blikschade gebeuren bij het gebruik van winterbanden.

Dat gaat echter niet op voor ongevallen met gewonden: die vinden vooral plaats op droog wegdek en zijn meestal te wijten aan onaangepaste snelheid of rijden onder invloed.

Zijn winterbanden dan nutteloos in België?

Toch niet. Sowieso is rijden op sneeuw veiliger met winterbanden. We hebben weinig sneeuwdagen in ons land, dat is een feit. Maar ook bij regen en koude geven winterbanden je een iets betere wegligging en wat meer grip. Zelfs als je ABS en ESP hebt. Let wel: het is geen wondermiddel. Het risico op aquaplaning blijft bestaan. Trager rijden bij regen blijft de boodschap!

En wat met vierseizoensbanden?

All season-banden zijn in feite een halfslachtige oplossing. Ze bieden je noch het volledige voordeel van zomerbanden, noch dat van winterbanden. Dat leidt in de zomer tot meer brandstofverbruik en in de winter tot minder grip. Niet de moeite waard dus.

En ook een heel jaar door op winterbanden rijden, moedigen we niet aan. De rubber is te zacht voor warmere dagen en slijt dan veel te snel af.

Zijn winterbanden niet te duur?

De aankoopprijs van winterbanden is inderdaad hoog. Maar vergeet niet dat je bespaart op lange termijn. Je zomerbanden gaan tweemaal langer mee omdat je ze in de winter niet gebruikt. Het doet er dan toe hoeveel maanden je de winterbanden effectief gebruikt. Dat zal in de Ardennen meer zijn dan aan de kust, bijvoorbeeld.

Waar in Europa zijn winterbanden verplicht?

Als je op wintervakantie gaat, is de kans groot dat je sowieso winterbanden moet aankopen. Op heel wat bestemmingen zijn ze verplicht. Huren is ook een optie, al komt dat dikwijls duurder uit.

Ze zijn in winterse omstandigheden verplicht in:
Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Estland, Finland, Kroatië, Luxemburg, Letland, Litouwen, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije, IJsland en Zweden.

Ze zijn verplicht in bepaalde regio’s en periodes (aangegeven met een bord) in:
Frankrijk, Italië, Spanje en Zwitserland

Als je betrokken bent bij een ongeval, kan je in deze landen aansprakelijk gesteld worden. Indien bewezen wordt dat het ongeval voorkomen kon worden met winterbanden. Meer details hierover vind je op eccbelgium.be.

Winterbanden of niet, bij schade aan je wagen kan je bij Carr&Repair terecht.