hamburger.menu

Autoschade op vakantie? Geen stress dankzij deze tips.

Je vertrekt met je volgeladen wagen naar een hemels oord voor een zalige zomervakantie. Maar dan, een klein ongeval. Blikschade aan je wagen. Weg holiday vibes? Tuurlijk niet! Met deze tips is de situatie eens zo snel opgelost.

Autoschade op vakantie?

Blijf rustig

Ook al spreek je de taal niet … Ook al ben je kwaad op de tegenpartij of op jezelf … Panikeren heeft geen zin. Blijf kalm en helder nadenken. Begin meteen met het noteren van de contactgegevens van de tegenpartij en ook van eventuele getuigen. Zelfs al denk je dat ze weinig gezien hebben, hun mening kan later (bijvoorbeeld bij een geschil) nog van pas komen. Noteer steeds adres, telefoonnummer met landcode én e-mailadres zodat je ze ook vanuit België vlot kan bereiken.

Het Europees Schadeformulier

Een schadeformulier is overal verplicht. De politie verwittigen hoeft enkel als er slachtoffers zijn. Wist je dat het schadeformulier - te verkrijgen bij je verzekeraar of online - identiek is in alle Europese landen? Dit is de grote sterkte van het formulier. Je mag het gewoon in je moedertaal invullen. Het heeft in alle talen dezelfde, makkelijk te herkennen structuur. Overloop het met de tegenpartij, desnoods met een versie in zijn/haar taal ernaast.

Vertrek nooit zonder foto’s

Belangrijk voor de verzekeringen zijn bewijzen. Neem dus voldoende foto’s van:

- Het schadeformulier, zowel jouw deel als dat van de tegenpartij.
- De schade aan je wagen en/of die van de tegenpartij vanuit verschillende hoeken.
- De plaats en situatie van het ongeval. Denk ook aan hindernissen, kentekens, remsporen, etc.

Verzekeringskwesties

Gaat het om een privé-wagen? Op de groene kaart in je wagen vind je het nummer van de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij. Breng hen zo snel mogelijk op de hoogte. Overloop met hen de te ondernemen stappen zodat je niets over het hoofd ziet. Je verzekeraar moet al je documentatie omtrent het ongeval zo snel mogelijk - sowieso binnen de week - ontvangen. Als je een verzekering met rechtsbijstand hebt, contacteert je verzekeraar ook de verzekeraar van de tegenpartij. Zo niet, moet jij dat zelf doen. Dat kan zelfs in je eigen taal, want elke verzekeraar in de EU heeft een vertegenwoordiger in elk land, dus ook in België. Op de website van het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds zoek je eenvoudig die vertegenwoordiger in ons land op. Gaat het om een leasewagen? Contacteer dan in eerste instantie je leasingmaatschappij, dit kan vaak ook online. Zij volgen het schadedossier verder voor je op.

Geduld is een mooie deugd

Terug thuis? De schadevergoedingsprocedure bij een ongeval in het buitenland neemt enige tijd in beslag. Wacht dus even tot de betrokken instellingen de schadevergoeding bepaald hebben. Is de procedure afgehandeld? Dan is het tijd om je wagen te laten herstellen. Bij Carr&Repair helpen we je graag verder. Carr&Repair is een netwerk van professionele en merkonafhankelijke carrosseriebedrijven die met de grootste zorg efficiënt, duurzaam en klantgericht je wagen herstellen.

Een gedetailleerd stappenplan over wat te doen bij een ongeval?
https://www.schadenet.be/artikel/een-ongeval-wat-nu