hamburger.menu

Een ongeval! Wat nu?

Een auto-ongeval kan jammer genoeg iedereen overkomen. Ongeacht of je daarbij in de fout bent of niet, het belangrijkste is dat je kalm blijft. Zo voorkom je erger. Schrik, paniek of woede mogen dan wel normale menselijke reacties zijn, het zijn ook slechte raadgevers. Hoe ga je het best te werk? Het volgende stappenplan helpt je verder.

Een auto-ongeval kan jammer genoeg iedereen overkomen. Ongeacht of je daarbij in de fout bent of niet, het belangrijkste is dat je kalm blijft. Zo voorkom je erger.
1

Schakel meteen de vier richtingaanwijzers in en trek een fluohesje aan. Vandaag is het wettelijk verplicht om zo’n fluohesje binnen handbereik in de auto te hebben. Plaats vervolgens de gevarendriehoek. Om tijdig zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers moet die in de stad of op een gewestweg op minstens 30 meter van de wagen staan en op de autosnelweg op 100 meter. Houd daarbij altijd je emoties en zenuwen onder controle.

2

Overzie de schade. Zijn er gewonden, bel dan zo snel mogelijk het noodnummer 112, geef de precieze plaats van het ongeval door en beschrijf kort en duidelijk de ernst van de verwondingen. Heb je enige EHBO-kennis, tracht dan eerst de gewonden te helpen. Is dat niet het geval, tracht dan de gewonden gerust te stellen en blijf met hen communiceren.

3

Wissel persoonlijke gegevens uit met alle betrokken partijen en met de getuigen van het ongeval, als die er zijn. Iedereen is verplicht een Europees aanrijdingsformulier (EAF) in te vullen voor de verzekeringsmaatschappij. Houd het hoofd koel en noteer zorgvuldig alle gevraagde informatie. Ben je het niet eens met wat de tegenpartij beweert, treed dan niet in discussie. Noteer je eigen versie op het aanrijdingsformulier en maak ook zelf een schets van de situatie. Vermeld in het vak ‘opmerkingen’ duidelijk wat jouw versie is en dat je het niet eens bent met de versie van de tegenpartij.

Tip!

Vul op voorhand al jouw gegevens in op jouw formulier. Daarmee bespaar je ter plaatse een hoop tijd en stress.

4

Tenzij er gewonden zijn, is het niet nodig dat de politie een schadevaststelling komt doen. Daarom is het belangrijk dat je de kalmte bewaart en zo nauwkeurig mogelijk handelt. Met een volledig ingevuld aanrijdingsformulier zal de verzekeringsmaatschappij het dossier ook sneller kunnen opstarten dan wanneer ze moeten wachten op het nummer van het proces-verbaal (PV) van de politie. Zeker als je in je recht bent, hebt je er alle belang bij het Europese aanrijdingsformulier zo volledig mogelijk in te vullen. Neem ter plaatse ook foto’s met je smartphone of camera. Dat is een uitstekend hulpmiddel om de schadeaangifte nauwkeurig en volledig te documenteren. Is er wel een politietussenkomst, vraag dan het PV-nummer.

5

Is de auto te zwaar beschadigd om nog verder te rijden, dan moet die getakeld worden. Ben je aangesloten bij een pechverhelpingsdienst (bv. VAB, Touring …), dan kan je daar een beroep op doen. Op de groene kaart van de verzekeringsmaatschappij staat meestal ook een noodnummer. Bel eerst dat nummer. Zij contacteren een takeldienst. Contacteer niet zelf een takeldienst, want dan loop je het risico dat de verzekering die kosten niet dekt.

6

Het volledig ingevulde Europese aanrijdingsformulier bezorg je aan de verzekeringsmaatschappij wanneer de auto omnium verzekerd is en/of wanneer er een schuldige tegenpartij is. Is dat niet het geval, dan draag je zelf de kosten voor de herstelling. Breng, indien van toepassing, ook de leasemaatschappij en vlootverantwoordelijke op de hoogte.

7

Vul eerst al je formaliteiten in, en contacteer daarna Carr&Repair. Dat kan telefonisch, via Facebook of op www.carr-repair.be. Via de online schademelding ben je snel en vlot geholpen. Je kan hier ook je gemaakte foto’s uploaden. Het lokale carrosseriebedrijf dat aangesloten is bij Carr&Repair, zal je helpen met het verdere verloop, zoals een afspraak inplannen voor het herstel, vervangend vervoer regelen en de schade bepalen. Carr&Repair is een netwerk van professionele en merkonafhankelijke carrosseriebedrijven die met de grootste zorg efficiënt, duurzaam en klantgericht je wagen herstellen.